Yogaskolan 15 år!! | Yogaskolan i Karlstad

Yogaskolan 15 år!!

Yogaskolan fyller 15 år och det firar vi med att bjuda på (minst) 15 gratis föreläsningar/workshops/yogalektioner under 15 dagar!

Program 5-20 januari

Gratis-aktiviteterna kräver ingen föranmälan, men kom i god tid. Vissa aktiviteter har begränsat antal platser och då gäller först till kvarn. Står inget annat håller vi till i våra huvudlokaler på Västra Kanalgatan 3. Tveka inte att höra av dig om du har frågor! Varmt välkomna!

Lördag  5/1 

Öppet Hus med Föreläsning kl. 13-17.30

 • kl. 13.00, gratis pass Yoga-fysisk, för styrka och rörlighet
 • kl. 14.15, gratis pass Yoga -allmän, för hälsa och balans
 • kl. 15.30 föreläsning. Yoga som del av vardagslivet- tanke, andning, medveten närvaro och rörelse. 
  Yoga har blivit oerhört populärt i västvärlden och förknippas ofta med akrobatiska positioner, men vad handlar denna mångtusenåriga österländska lära om egentligen? Hur kan vi ta till oss av yogans redskap för att stödja vår hälsa och skapa mer livskvalitet och glädje i vår vardag? Hanna Staaff är beteendevetare och yogalärare och har arbetar heltid med yoga i mer än 15 år. Här berättar hon om hur vi på enkla sätt kan ta till oss yoga i vårt vardagsliv för att hantera stress, sova bättre och bli lite rörligare.
 • kl. 16. 30 gratis pass Yoga-lugn-avspänning och andning

Söndag 6/1

Trettondagsyoga enligt tradition;
Temadag- yoga för klarhet och kraft
Sätt intentionen för det nya året med en skön temadag! Vi inspireras av yogans livsfilosofi och skapar utrymme för reflektion. Vi sträcker ut stela spända muskler och andas för att släppa taget om stress och anspänning med hjälp av yogans skonsamma rörelser och medveten andning. Genom närvaro och meditation stillar vi sinnet för mer inre ro och klarhet.
I temadagen ingår frukt och fika. Söndag 6/1 kl. 9.30-13.00. Pris 480 kr. Obs Temadagen är ej gratis. Anmäl dig här

Tisdag 8/1

Öppet Hus med gratis yogapass kl. 17-20.45

 • kl. 17.30 gratis pass – Yoga lugn, avspänning och andning
 • kl. 18.45 gratis pass – Yoga för hälsa och balans
 • kl. 20.00 gratis pass – Yoga för bättre sömn

Onsdag 9/1 – Hagagatan 6

Gratis prova-på-pass Yoga för stela män,  kl. 18.00 
Vi möter ofta män som tror sig vara för stela för yoga. Dessutom tror man kanske att yoga är något flummigt och konstigt. Kanske vet man att man skulle må bra av att bli rörligare och samtidigt lära sig att varva ner, men att steget till att gå en yogakurs känns stort. Då kan det kännas skönt att vara i en grupp där alla är stela män. Under det senaste året har vi kört ett antal kurser med denna inriktning och fått otroligt fin feedback! Många har vittnat om att de ganska snart blir lite rörligare, sover bättre och har mindre ont i axlar, nacke och rygg! Välkommen på ett gratis pass och få en egen upplevelse av vad yoga är och om det kan vara något för dig.

 

Gratis workshop – Yoga för fysisk utmaning -srsti krama, kl. 19.30-20.45 
Traditionellt började det fysiska utövandet av yoga i unga år med fokus på att bemästra kroppen. Man testade sina gränser och utmanade sig för få kroppsmedvetenhet, självkännedom och för att bygga upp en stark, rörlig och frisk kropp. Yogan har en mängd redskap för att jobba med koordination, balans, styrka och flexibilitet. Andetaget är hela tiden nyckeln för att komma djupare. Det är värmande, varierande och ett fantastiskt roligt sätt att jobba med kroppen! Under denna workshop får du lära dig mer om hur vi kan använda yogans fysiska redskap på ett säkert och inspirerande sätt för fysisk utmaning. Det blir både teori och praktik. Inga förkunskaper krävs, men du bör inte vara begränsad av smärtproblematik eller aktuella skador. En workshop för dig som tycker om fysisk utmaning och som har viss vana vid att jobba med kroppen.

Torsdag 10/1

Gratis föreläsning – Yogans livsfilosofi kl. 18.15-19.15
I dag förknippas ofta yoga med fysiska akrobatiska kroppspositioner, vilket endast är en liten del av vad yoga handlar om. I grund och botten är yoga en praktisk livsfilosofi, en psykologi om hur vi fungerar och hur våra tankar, känslor, vårt andetag och vår kropp samverkar. Yoga menar att våra tankar ofta skapar ohälsa och problem för oss. Genom att bli medveten om våra tankemönster och hur vi förhåller oss till oss själva och omvärlden kan vi skapa förändring i vårt liv. Yogans filosofi innehåller många användbara modeller och tankestrategier som kan tillämpas i vardagen för att reducera stress och förändra ohälsosamma vanor på olika plan. Den här föreläsningen ger en inblick i yogans filosofi och en introduktion till Yogasutra, yogans främsta referenstext.

Gratis workshop – Vedisk Chanting kl. 19.30- 20.30
Chanting ett kraftfullt redskap för fokus och närvaro som kan hjälpa oss att landa i oss själva och hitta mer inre ro. De gamla vedaskrifterna brukar kallas för yogans moder eftersom det är i dessa skrifter som yoga har sitt ursprung. Reciterande av dessa texter ger en extra dimension i utövandet av yogans redskap, men kan även användas som ett fristående verktyg för fokus och närvaro. Vedisk chanting som metod har flera tusen års beprövad erfarenhet om hur ljud och vibrationer påverkar oss. När man reciterar Veda övar man uppmärksamhet, förmågan att lyssna, precision, fokusering och närvaro. Under denna workshop får du veta mer om Vedisk chanting och om hur vi kan använda oss av detta redskap på enkla sätt. Vi experimenterar med ljud och vibrationer samt reciterar enkla stycken så att du får en upplevelse av denna härliga metod. Inga förkunskaper krävs.

Söndag 13/1

Gratis workshop Meditation/medveten närvaro  kl. 16.30-17.45
Yogans praktiska redskap har alla syftet att lugna och stilla vårt inre och skapa en större närvaro, ett meditativt tillstånd. Ofta börjar vi med de mer konkreta påtagliga redskapen så som kroppsrörelser och andning för att sedan använda mer subtilare redskap för fokusering. Yogan innehåller en mängd verktyg för medveten närvaro och inre stillhet. Under denna workshop får du veta mer mer om hur meditation fungerar och hur vi kan ha glädje av meditation i livet. Vi gör enkla övningar för att stilla sinnet och hitta inre ro. Inga förkunskaper krävs.

Måndag 14/1 Seniorernas Hus

Gratis föreläsning – Yoga för dig som är senior  kl. 10.30-12.00 
Vad är yoga och hur kan yoga stödja vår hälsa och livskvalitet när vi blir äldre?
Yoga är en samling redskap där vi arbetar med lugna skonsamma rörelser för styrka, balans och rörlighet, något som forskning visar är extra viktigt när vi är över 65 år. Andra central redskap i yoga är medveten andning, avspänning och fokuseringsövningar för att öka koncentrationsförmågan, förbättra sömnen och förmågan att komma ner i varv. På så sätt kan vi stödja kroppens naturliga återhämtning och reparationsförmåga. Föreläsningen hålls av Hanna Staaff, beteendevetare och yogalärare. Hanna driver Yogaskolan i Karlstad och har lång erfarenhet av att arbeta med Seniorgrupper. Här berättar hon om hur vi på enkla sätt kan ta till oss yoga i vårt vardagsliv för att hantera stress, sova bättre och bli lite rörligare. Dessutom får vi prova-på några yogarörelser, medveten andning och avspänning. Alla kan vara med, ombyte krävs ej. Vi kommer inte ner på golvet under detta pass utan övningarna görs ståendes och/eller sittandes.

Tisdag den 15/1 Skutberget

Gratis prova-på senioryoga på Skutberget, motionscentralen kl. 11.00

Tisdag den 15/1 Hagagatan 6

Gratis prova-på – Yoga för bättre sömn kl. 18.45

Onsdag den 16/1 Hammarö

Gratis prova-på senioryoga på Hammarö, Sockenstugan vid Hammars kyrka

Torsdagen 17/1

Gratis prova-på mamma-bäbis, kl. 11.00 
Att göra yoga tillsammans med sitt barn kan vara en fin stund tillsammans, men också ett tillfälle till egen träning med skonsamma övningar som bygger upp kroppen efter graviditeten. Vi arbetar också med andning- och avspänningsövningar som man kan ha nytta av i livet som småbarnsförälder.

Gratis prova-på senioryoga på Yogaskolan kl. 13.00 

Söndag 20/1

Yoga för hela familjen! Barn och ungdom prova-på + familjeyoga

 • kl. 11-12 familjeyoga (anmälan krävs, obs, ej gratis)
  I familjeyogan yogar barn och vuxna tillsammans. Vi gör övningar för rörlighet, balans, fokus, för att bli medvetna om vår kropp och andning. Och för att ha kul tillsammans! I yogan ges möjligheter för både barn och vuxna att hantera stress och hitta avspänning och ro både i kropp och sinne. pris: 200 kr för 1 barn + 1 vuxen  och 50 kr för extra familjemedlemmar. Föranmälan krävs. Anmäl dig här
 • kl. 12.15 gratis prova-på pass barn 6-9 år
 • kl. 13.30 gratis prova-på pass barn/ungdom 10-14 år
  För barn och ungdomar erbjuder yogan en mängd redskap för att på ett lekfullt och roligt sätt stärka kroppen och sinnet. Vi jobbar med balans, kroppsuppfattning, avslappning, fokus och andning.
Detta inlägg är publicerat i Arkiv. Bokmärk permalink. Stängt för kommentarer och trackbacks.